Cieszyńska Barć
Cieszyńska Barć

Miód Akacjowy

Jego smak jest słodki, delikatny i szczególnie lubiany przez dzieci. Uważany jest za jeden z najsłodszych miodów ze względu na wysoką zawartość fruktozy, długo pozostaje w stanie płynnym i bardzo wolno krystalizuje (nawet do roku może mieć konsystencję płynną!). Pozyskiwany z robinii akacjowej na przełomie maja/czerwca ma jasnosłomkowy kolor.

Miód Akacjowy ma dobroczynne działanie:

Znajdziemy w nim przede wszystkim cenne witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), jak również wartościowe minerały ( potas, magnez, fosfor, żelazo oraz mangan). Miód akacjowy stanowi także skarbnicę olejków eterycznych. Badania wykazały, że znajdziemy w nim ponad 50 substancji aromatycznych (aldehydy, estry i związki polifenolowe). Wśród innych składników miodu akacjowego wyróżnić możemy istotne biologicznie enzymy oraz nadtlenek wodoru, wykazujący silne właściwości antyseptyczne. stanowi doskonałe źródło flawonoidów.

  • układ pokarmowy – reguluje pracę przewodu pokarmowego, chroni ścianki żołądka oraz dwunastnicy przed powstawaniem wrzodów czy podrażnień. Wspiera funkcjonowanie wątroby.
  • układ moczowy – ma działanie moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe, oczyszcza z toksyn
  • układ odpornościowy – wspomaga organizm podczas przeziębienia i infekcji, działa wzmacniająco i regenerująco na błony śluzowe gardła, jamy ustnej i żołądka
  •  układ oddechowy – zalecany w leczeniu infekcji oddechowych, wzmacniając układ odpornościowy i wspomagając usuwanie zalegającej wydzieliny
  • układ nerwowy – wykazuje działanie uspokajające, pomaga w walce z bezsennością
  • cukrzyca –   jedyny miód, który mogą spożywać chorzy z lekkimi postaciami cukrzycy (nieinsulinozależni) ponieważ zawiera fruktozę, polecaną osobom eliminującym z diety sacharozę i zastępowanie go miodem.
  • skóra i włosy – stosowany, jako maseczka do twarzy i włosów, widocznie odżywia i nawilża skórę, a także rozjaśnia przebarwienia, remedium na spierzchnięte usta.