Jego smak jest słodki, delikatny i szczególnie lubiany przez dzieci. Uważany jest za jeden z najsłodszych miodów ze względu na wysoką zawartość fruktozy, długo pozostaje w stanie płynnym i bardzo wolno krystalizuje (nawet do roku może mieć konsystencję płynną!). Pozyskiwany z robinii akacjowej na przełomie maja/czerwca ma jasnosłomkowy kolor.
Miód Akacjowy ma dobroczynne działanie:
Znajdziemy w nim przede wszystkim cenne witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), jak również wartościowe minerały ( potas, magnez, fosfor, żelazo oraz mangan). Miód akacjowy stanowi także skarbnicę olejków eterycznych. Badania wykazały, że znajdziemy w nim ponad 50 substancji aromatycznych (aldehydy, estry i związki polifenolowe). Wśród innych składników miodu akacjowego wyróżnić możemy istotne biologicznie enzymy oraz nadtlenek wodoru, wykazujący silne właściwości antyseptyczne. stanowi doskonałe źródło flawonoidów.
- układ pokarmowy – reguluje pracę przewodu pokarmowego, chroni ścianki żołądka oraz dwunastnicy przed powstawaniem wrzodów czy podrażnień. Wspiera funkcjonowanie wątroby.
- układ moczowy – ma działanie moczopędne, żółciopędne i rozkurczowe, oczyszcza z toksyn
- układ odpornościowy – wspomaga organizm podczas przeziębienia i infekcji, działa wzmacniająco i regenerująco na błony śluzowe gardła, jamy ustnej i żołądka
- układ oddechowy – zalecany w leczeniu infekcji oddechowych, wzmacniając układ odpornościowy i wspomagając usuwanie zalegającej wydzieliny
- układ nerwowy – wykazuje działanie uspokajające, pomaga w walce z bezsennością
- cukrzyca – jedyny miód, który mogą spożywać chorzy z lekkimi postaciami cukrzycy (nieinsulinozależni) ponieważ zawiera fruktozę, polecaną osobom eliminującym z diety sacharozę i zastępowanie go miodem.
- skóra i włosy – stosowany, jako maseczka do twarzy i włosów, widocznie odżywia i nawilża skórę, a także rozjaśnia przebarwienia, remedium na spierzchnięte usta.