Nasze Ule stoją na polach obsianych Facelią a tuż obok pola są obsiane Gryką, która zaczyna kwitnąć później -> i tak powstaje miód Faceliowo-Gryczany, nasze pszczoły noszą nektar z Faceli, która kończy nektarować i z Gryki, która zaczyna nektarować.
Miód o kolorze herbacianym i charakterystycznym smaku gryki, to miód który ma swoich zwolenników ale i też przeciwników. Ostry, korzenny smak gryki jest złagodzony kwiatowym, subtelnym smakiem faceli więc myślę że warto spróbować ze względu na właściwości zdrowotne. Miód idealny do posłodzenia kawy!
Ciekawostka: kolor pyłku pozyskanego przez pszczoły z faceli ma kolor niebieski a z gryki ma kolor jasnożółty!
Miód faceliowo-gryczany to bogactwo minerałów, witamin i mikroelementów, które będą pomocne podczas przeziębienia i w czasie osłabienia organizmu. Miód ten działa wzmacniająco na układ odpornościowy, posiada właściwości bakteriobójcze, ma pozytywny wpływ na układ krążenia, pokarmowy i oddechowy. Warto stosować go kiedy “coś nas bierze” w celu ochrony przed infekcją i gdy czujemy się zmęczeni. Zawiera kwasy organiczne, olejki eteryczne, a także witaminę C oraz mikro- i makroelementów (żelaza i magnezu).