Cieszyńska Barć
Cieszyńska Barć

Miód Nawłociowy

„Mimozami jesień się zaczyna” – każdy zna tą kultową piosenkę Czesława Niemena, lecz niezbyt liczni znają miód nawłociowy (z „mimozy” właśnie). Nawłoć pospolita zakwita póżnym latem i jesienią w naszych ogródkach lub na łąkach malując krajobraz na piękny żółty kolor. Jest to roślina o wyjątkowych właściwościach leczniczych jednak miód z niej pozyskany jest trudno dostępny ze względu na późny zbiór jesienią, kiedy pszczoły przygotowywane są do zimowli.

Miód nawłociowy ma żółtą, bursztynową barwę i bardzo szybko się krystalizuje. Posiada dość słodki smak o lekko ziołowej nucie z wyczuwalną goryczką.

Ciekawostka: Ze względu na swoje właściwości nazywany polskim miodem manuka! W medycynie ludowej określany jako „nektar życia”.

Właściwości zdrowotne:

Miód nawłociowy ma wysokie działanie antybiotyczne, więc sięgnij po niego gdy dopadło Cie przeziębienie i lub infekcja. W miodzie tym znajdują się witaminy, garbniki, substancje bakteriobójcze oraz liczne mikroelementy. Szczególnie cenny składnik to flawonoidy, takie jak rutyna i kwercetyna, które mają właściwości przeciwkrwotoczne oraz działaja przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo.

  • Układ moczowy – wspiera leczenie zapalenie pęcherza czy prostaty. Wykazuje działanie rozkurczowe i moczopędne, dzięki czemu bywa stosowany w leczeniu kamicy nerkowej oraz skąpomoczu. Zawartość flawonoidów (rutynę i kwercetynę) w miodzie pozytywnie wpływa na pracę nerek.
  • Układ ruchu –wspomaga leczenie stawów dzięki obecności garbników oraz seskwiterpen, które skutecznie łagodzą stany zapalne. Wyrób z kwiatów nawłoci zapobiega również utracie gęstości kości. Przyczynia się ponadto do usprawnienia kontroli procesu uwalniania się części białek, dzięki czemu przeciwdziała zwyrodnieniom kości oraz chrząstek.
  • Układ sercowy – polecany w celu wzmocnienia pracy mięśnia sercowego, gdyż zawiera dużo łatwo przswajalnych cukrów. Poprawia ukrwienie narzadów wewnętrznych oraz obniża cisnienie tętnicze.

Miód nawłociowy ma wysoką aktywność biologiczną w porównaniu z innymi miodami. Należy pamiętać o szczelnym zamykaniu słoika i przechowywaniu w niższej temperaturze by zachował swoje drogocenne właściwości.