Tradycyjny miód rzepakowy Ziemi Cieszyńskiej
Początki pszczelarstwa na Ziemi Cieszyńskiej zwiazane są z rozwojem sadownictwa i sięgają polowy XIXw kiedy utworzono Sekcję Ogrodniczo‑Pszczelarską na łonie Towarzystwa Rolniczego.
Mód rzepakowy z Ziemi Cieszyńskiej został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju w 2008r.
To jeden z pierwszych miodów wiosennych pozyskiwanych z kwiatów rzepaku, ich intensywny żółty kolor i charakterystyczny zapach sprawia że wiosna na Ziemi Cieszyńskiej jest niepowtarzalnie piękna.
Miód rzepakowy ma słomkową barwę zaraz po zebraniu z ula by w ciągu dwóch tygodni(!) skrystalizować się na jasny, prawie biały kolor. Szybka krystalizacja dzieje się ze wzgledu na wysoką zawartość glukozy oraz niską wilgotność. Uznawany jako jeden z najsłodszych miodów z lekką goryczką.
Ciekawostka: dużą popularnością cieszy się miód rzepakowy kremowany. Technika jego przygotowywania polega na długotrwałym, mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej patoki (czyli produktu w stanie płynnym) aż do momentu krystalizacji. Tak jak przygotowuje sie lody! To sprawia, że przyjmuje kremową konsystencję do łatwego smarowania przy jednoczesnym zachowaniu wszystkic wartości odżywczych.
Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą lub wysiłkiem fizycznym. Zawiera olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholinę i kumarynę. Jest on bogaty w bor, który wykorzystywany jest do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Obecne są w nim witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy. Występujące w nim żelazo jest wysoko przyswajalne (ok 60%).