Cieszyńska Barć
Cieszyńska Barć

Miód Rzepakowy

Tradycyjny miód rzepakowy Ziemi Cieszyńskiej

Początki pszczelarstwa na Ziemi Cieszyńskiej zwiazane są z rozwojem sadownictwa i sięgają polowy XIXw kiedy utworzono Sekcję Ogrodniczo‑Pszczelarską na łonie Towarzystwa Rolniczego. 

Mód rzepakowy z Ziemi Cieszyńskiej został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju w 2008r.

To jeden z pierwszych miodów wiosennych pozyskiwanych z kwiatów rzepaku, ich intensywny żółty kolor i charakterystyczny zapach sprawia że wiosna na Ziemi Cieszyńskiej jest niepowtarzalnie piękna.

Miód rzepakowy ma słomkową barwę zaraz po zebraniu z ula by w ciągu dwóch tygodni(!) skrystalizować się na jasny, prawie biały kolor. Szybka krystalizacja dzieje się ze wzgledu na wysoką zawartość glukozy oraz niską wilgotność. Uznawany jako jeden z najsłodszych miodów z lekką goryczką.

Ciekawostka: dużą popularnością cieszy się miód rzepakowy kremowany. Technika jego przygotowywania polega na długotrwałym, mechanicznym mieszaniu świeżo pozyskanej patoki (czyli produktu w stanie płynnym) aż do momentu krystalizacji. Tak jak przygotowuje sie lody! To sprawia, że przyjmuje kremową konsystencję do łatwego smarowania przy jednoczesnym zachowaniu wszystkic wartości odżywczych.

Właściwości zdrowotne:

Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów. A to oznacza, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą lub wysiłkiem fizycznym. Zawiera olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholinę i kumarynę. Jest on bogaty w bor, który wykorzystywany jest do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Obecne są w nim witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy. Występujące w nim żelazo jest wysoko przyswajalne (ok 60%).

  • Na serce – Duża zawartość glukozy czyni go szczególnie cennym w leczeniu chorób serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych. Występujący w tym miodzie potas i magnez oraz kwasy fenolowe i związki flawonoidowe prowadzą do wzmocnienia skurczów mięśnia sercowego. Dodatkowo miód rzepakowy obniża ciśnienie, a także pomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca.
  • Układ pokarmowy – pomaga również wątrobie w odtruwaniu organizmu ze względu na liczne właściwości detoksykacyjne. Usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego oraz przemianę tłuszczów. pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, a także przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek.
  • Układ odpornościowy – jest przydatny we wspomaganiu leczenia nieżytu gardła, nosa i oskrzeli dzięki zawartości olejków eterycznych. Łagodzi on kaszel i wspiera układ odpornościowy lecz ma stosunkowo niski wskaźnik antybiotyczny.
  • Zewnetrzne  wykazuje działanie ściągające i przyspieszające gojenie, ziarninowanie i bliznowacenie ran. Oczyszcza także rany z martwicy i chroni je przed zakażeniem. Może zapobiegać tworzeniu się pęcherzy po oparzeniu, jeśli zostanie szybko przyłożony do skóry.