Cieszyńska Barć
Cieszyńska Barć

Miód Wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z nektaru zbieranego przez pszczoly z różnych roślin uprawnych , leśnych , łąkowych oraz drzew. Posiada różnorodną barwę od jasnokremowej do herbacianej w zależności od udziału nektaru różnych kwiatów a w procesie krystalizacji zmienia nieco kolor na jasnoszary lub jasnobrązowy. Ma przyjemny i delikatny zapach kwiatowy, a także łagodny smak  z  tego powodu jest on polecany szczególnie dzieciom.

Ciekawostka: Miód wielokwiatowy nazywany jest miodem „tysiąca kwiatów”, ponieważ powstaje z wielu roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących.

Właściwości zdrowotne:

Miód wielokwiatowy ma najszersze działanie dobroczynne ze względu na to że jest pozyskiwany z wielu różnych rodzajów kwiatów. Wystepują w nim duże ilości biopierwiastków i naturalnych enzymów, które są pomocne w okresie jesienno-zimowym. Regularnie stosowany wzmacnia odporność na choroby i wzmaga przemianę materii.

  • Stanowią one cenne źródło energii w stanach przemęczenia oraz wyczerpania fizycznego i psychicznego.
  • Stany alergiczne dróg oddechowych – miód wielokwiatowy może natomiast łagodzić katar sienny i alergiczny rodzaj astmy oskrzelowej.
  • Układ sercowy – polecany w celu wzmocnienia pracy mięśnia sercowego, gdyż zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów. Poprawia ukrwienie narzadów wewnętrznych oraz obniża cisnienie tętnicze