Miód wielokwiatowy jest pozyskiwany z nektaru zbieranego przez pszczoly z różnych roślin uprawnych , leśnych , łąkowych oraz drzew. Posiada różnorodną barwę od jasnokremowej do herbacianej w zależności od udziału nektaru różnych kwiatów a w procesie krystalizacji zmienia nieco kolor na jasnoszary lub jasnobrązowy. Ma przyjemny i delikatny zapach kwiatowy, a także łagodny smak z tego powodu jest on polecany szczególnie dzieciom.
Ciekawostka: Miód wielokwiatowy nazywany jest miodem „tysiąca kwiatów”, ponieważ powstaje z wielu roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących.
Właściwości zdrowotne:
Miód wielokwiatowy ma najszersze działanie dobroczynne ze względu na to że jest pozyskiwany z wielu różnych rodzajów kwiatów. Wystepują w nim duże ilości biopierwiastków i naturalnych enzymów, które są pomocne w okresie jesienno-zimowym. Regularnie stosowany wzmacnia odporność na choroby i wzmaga przemianę materii.